×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wanneer kiezen voor een houten zwembad? Wat zijn de voordelen?

Een eigen zwembad in de tuin: wie droomt er niet van? Maar vooraleer je je zwembad effectief gaat plaatsen, moet je nog enkele belangrijke vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld, in welk materiaal wil je het zwembad optrekken?

Eén van de meest charmante soorten zwembaden zijn ongetwijfeld de houten zwembaden. Hout doet een zwembad er steeds heel stijlvol uitzien, en het is heel anders dan de klassieke zwembaden uit polyester of beton.

Maar naast de esthetische voordelen heeft een houten zwembad nog tal van andere voordelen. Hoog tijd om al deze voordelen eens te ontdekken.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen van een houten zwembad?

houten zwembad © Shutterstock - Met een houten zwembad kies je voor een type zwembad met veel interessante voordelen

+ Hout is een relatief goedkope grondstof, zeker in vergelijking met polyester of beton. Houten zwembaden zijn over het algemeen dan ook goedkoper dan zwembaden in polyester of beton. Wie op zoek is naar een degelijk, maar toch zeer betaalbaar zwembad, die kijkt best zeer aandachtig naar houten zwembaden.

+ Met hout heb je heel veel mogelijkheden qua afmetingen en vormen. Ook de keuze tussen opbouw en inbouw heb je nog steeds bij hout. Je kan een houten zwembad ingraven, maar je kan er ook een opbouw zwembad van maken. Dit bespaart je heel wat graafkosten.

+ Een houten zwembad kan relatief snel geplaatst worden. Je kan ook kiezen voor standaard afmetingen en vormen, wat de plaatsing nog versnelt.


Genieten van je eigen zwembad in de tuin? Het kan!

Genieten van een verfrissende duik in de zomer?

Gun jezelf een zomer vol zwemplezier

Een eigen zwembad? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een eigen zwembad?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een eigen zwembad in huis of in de tuin. Wie droomt er niet van? Laat het geen droom blijven, en trakteer jezelf op een zomer vol zwemplezier. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
eigen zwembad

aanvraag starten


houten zwembad © Shutterstock - Een ingebouwd zwembad met rondom mooie houten terrassen.

Welke houtsoorten gebruik je voor een houten zwembad?

houten zwembad plaatsen © Shutterstock - Voor het plaatsen van een houten zwembad kan je kiezen uit heel wat verschillende houtsoorten

Om een houten zwembad te plaatsen, kan je kiezen uit heel wat verschillende houtsoorten. Je kiest uiteraard best wel voor houtsoorten die bestand zijn tegen water, niet enkel het water van het zwembad, maar ook neerslag.

Je kiest een houtsoort ook op basis van de uitstraling. Sommige houtsoorten hebben echt wel een exotische uitstraling, wat nog meer uitnodigt om een duik te nemen in het zwembad.

Voor houten zwembaden kiest men meestal voor duurzaam hout, of hout dat verduurzaamd is. Een voorbeeld hiervan is Noords Grenen. Dit is een houtsoort die vooraf thermisch veredeld wordt vooraleer het gebruikt kan worden voor de bouw van een zwembad.

Ook tropisch hardhout is heel stevig en bestand tegen weersinvloeden, en kan dus ook gebruikt worden voor de afwerking van je zwembad. Het wordt vaak gebruikt voor de randen rondom het zwembad. Ook het terras naast je zwembad kan ermee opgebouwd worden. Voorbeelden van tropisch hardhout zijn Yellow Balau (Zuidoost Azië) en Iroko (Afrika). Het zijn houtsoorten die lijken op teak, maar nog sterker zijn. Bijkomend voordeel van tropische hardhoutsoorten is dat ze er ook nog eens heel mooi uitzien, wat de uitstraling van je zwembad alleen maar ten goede komt.

Hoe wordt een houten zwembad geplaatst?

De plaatsing van het zwembad zal vooral afhangen van welk type zwembad je juist wil. Gaat het om een inbouwzwembad, dan moet er eerst een put gegraven worden. Bij een opbouwzwembad zijn deze graafwerken niet nodig, maar moeten de wanden dikwijls wel extra ondersteund worden met houten schoren aan de zijkanten.

Daarnaast is het ook belangrijk om een egale en stevige ondergrond te voorzien. Indien de bodem niet stevig genoeg is, wordt wel eens een betonplaat van zo'n 15cm dik gegoten. In andere gevallen kan ook gestabiliseerd zand een oplossing zijn om een stevige ondergrond te verkrijgen.

De opbouw van een houten zwembad neemt doorgaans zo'n 1 à 2 werkdagen in beslag.

Bij de opbouw van een houten zwembad zelf zal men alle onderdelen apart samenstellen. Men begint dan steeds met de houten constructie, daarna volgen het viltmateriaal, de liner, de skimmer en een filter.

Doorgaans neemt men voor de opbouw van een houten zwembad zo'n 1 à 2 werkdagen in beslag.

Hoe moet een houten zwembad onderhouden worden?

Een zwembad moet regelmatig onderhouden worden wil je het steeds in opperbeste staat houden. Dat geldt uiteraard ook voor een houten zwembad.

Het onderhoud van een houten zwembad verschilt in principe niet zoveel van het onderhouden van een zwembad in andere materialen. Zo zijn er, net zoals bij andere zwembaden, enkele typische zaken die je moet uitvoeren en in het oog moet houden.

Bij zwembaden worden steeds chemicaliën gebruikt om het water bacterievrij te houden. Chloor is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar om chloor goed te doen werken is een juiste zuurtegraad van het water nodig. Controleer dus regelmatig de pH-waarde van het zwembadwater.

Ook een regelmatige reinigingsbeurt hoort bij het onderhoud van een zwembad. Vooral de filter, die het vuil uit het water moet halen, zal af en toe eens gereinigd moeten worden. Dit voorkomt dat de filter verstopt raakt.

Tot slot moet je ook het hout van je zwembad goed onderhouden. In tegenstelling tot polyester of beton zal hout wel enige invloed ondervinden van weersomstandigheden. Zo kunnen de UV-stralen van de zon het hout doen verkleuren. Dit is echter heel natuurlijk, en ook niet onoverkomelijk. Je kan het hout terug z'n natuurlijke kleur geven, door het te behandelen met een minerale olie of een gepigmenteerde beits.

Ontdek hier meer uitgebreid hoe je het onderhoud van een zwembad aanpakt.

Zwembadverwarming voor een houten zwembad

Net zoals alle andere zwembaden kunnen ook houten zwembaden van verschillende opties voorzien worden. Eén van deze veelgevraagde opties is zwembadverwarming.

Op vlak van zwembadverwarming heb je vandaag de dag wel wat keuze. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de zonneboiler, die het zwembadwater verwarmt op basis van de warmte van de zon.

Maar het beste toestel om je zwembadwater op te warmen, is nog steeds de warmtepomp. Dit is een toestel dat weinig energie verbruikt, en met die weinige energie toch je water op een aangename temperatuur krijgt. Een warmtepomp is te verkrijgen met verschillende gradaties aan capaciteit. Welke capaciteit je nodig hebt, hangt vooral af van de grootte van je zwembad.

Dit zijn enkele richtcijfers:

Grootte zwembadCapaciteit warmtepompRichtprijs
20-30 m²6,5 Kw1.600€
40-60 m²12 Kw3.200€

Wat is de prijs voor een houten zwembad?

De prijs voor een houten zwembad zal in grote mate afhangen van de grootte van je zwembad, en van de houtsoorten die je gekozen hebt om je zwembad te bouwen. Zo zijn tropische hardhoutsoorten over het algemeen duurder dan Europese houtsoorten.

Voor een klein zwembad met afmetingen van 4m op 4m reken je best op een prijs van zo'n 3.500€ à 4.000€. Ga je voor iets grotere afmetingen van 8m op 4m, dan kan de prijs al oplopen tot ongeveer 7.000€ à 8.000€.

In deze prijzen zitten de kosten voor het aanleggen van je zwembad nog niet inbegrepen. Wil je echt een gedetailleerde prijs op maat kennen? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende zwembadbouwers. Zo kan je ook meteen prijzen vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwembad

Offertes aanvragen voor een (houten) zwembad is heel eenvoudig. Via ons offerteformulier kom je in contact met de beste zwembadbouwers in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op maat op, waarna je rustig kan vergelijken.

Neem zelf contact op met de zwembadbouwer die je het meest bekoort, en start je project op. Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn vrijblijvend en 100% gratis.


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden